Norrbottensbroderiet

Kanske bara är jag som uppskattar min nya inriktning på bloggen men här kommer i alla fall ett hantverksinlägg igen. Nåja, igår var det studentdag i Luleå och ett helt knippe av mina favoritpersoner tog studenten. Det värsta med detta är att typ alla dessa gullon ska flytta söderut i höst för att gå folkhögskolor :( Snyft!! En av de som tog studenten var mitt hjärtas stjärna Linnea! Och eftersom hon ska flytta söderut och eftersom jag var sugen på att brodera något till henne så gjorde jag det! Jag ville göra något norrbottniskt, som en broderad förgät-mig-ej-symbol att ha på väggen i det nya hemmet och så. Jag satte mig därför, i sista minut som vanligt, med broderinålen framför några osedda Snadal-avsnitt och broderade ihop denna lilla tavla eller vad man nu ska kalla det. Jag gjorde den på frihand med hjälp av en bild jag tagit på en duk på Röda korset, haha. Den blev ju inte perfekt eller så men jag blev nöjd ändå! Det var svinkul och det roliga var att jag fick prova en massa olika tekniker för att få ihop blommigheten liksom. Jag fick lista ut hur man ska sy stygnen för att det ska se ut som blomblad och för att det ska se ut som ett åkerbär. Det var kul och lärorikt och nu har jag hantverksbloggat igen vilket gör mig glad. Nu ska jag gå på Svartöstadagen med Nathalie, tjingeling.

Sommarlistan

Mina planer för sommaren
Jag ska jobba på Studenttorget fyra timmar om dagarna på vardagarna sen tänker jag leva loppan! Jag tänker planera läger och konferenser, köpa kioskgodis och läsa böcker. Jag ska cykla långt och plantera ut mina solrosor på gården. Jag ska ju tillbringa massa tid i Arnemark och det blir roligt som vanligt så stora delar av mina sommarplaner kretsar väl kring det men det känns kul.
Bästa sommarstället
Ja, alltså, "stugan" som jag kallar den fast den inte är min! Jonathans farmor och farfar har världens finaste stuga med furuinredning i skärgården som är värsta oasen. Dit åker jag och sjunger runt elden, läser böcker och stickar ikapp med Lena. Det är kul och alltid så himla avslappnande att diska för hand, sova på en kökssoffa som är för kort och vakna tidigt till fågelsång.
Favoritsommarblomman
Hur kan man välja? Just nu säger jag ju häggen! Om en vecka är det väl midsommarblomstern. Sen blir det älgörten och prästkragen och kabbelekan och smörblomman och syrénen och solrosorna och lejongapen alltså! Jag vet inte var denna hemska fascination av blommor har kommit ifrån. Jag föddes inte så här men det verkar som att när man kliver ner i tantbåten så följer hela paketet med för jag får verkligen hjärtklappning av att tänka på blommor.
Här badar jag helst
I Klöverträsk!! När mamma tar med lättdryck i en plastkanna och lite kakor i en burk och så ligger hon och solar på stranden medan jag och Kevin badar. Det är det härligaste badet. Jag och Kevin springer på bryggan och ser vem som kan göra det roligaste hoppet när man når kanten. Tyvärr badar vi sällan så längre men det är verkligen det härligaste. 
Hur länge ska du vara ledig?
Jag är i princip ledig hela juni, eller ja, jag jobbar tre dagar denna månad så det är väl praktiskt taget att vara ledig. Efter det så jobbar jag två månader med ett litet lägerbreak mitt i. 
Vad ser du mest fram emot?
Att komma hem till Klöverträsk. Att vara i Arnemark. Att vara ledig och läsa böcker. Att plocka bär och cykla massor. 
Vad kommer du köpa inför sommaren?
Ja, egentligen ingenting eftersom man fick mindre CSN den här månaden och jag gick och köpte en folkdräkt. Det blir kanske mest studentpresenter av pengarna som finns kvar.
Det här lyssnar jag på i sommar:
Inte så mycket musik? Jag brukar hitta nån spellista som passar på cykelturen till och från jobbet men annars så tycker jag att det är trist att stänga ute fågelsången. Herregud, när blev jag en sån sommarälskare...
Favoritsommardoft:
Jag ändrar hela tiden, precis som med favoritblommorna. Jag skulle kanske ändå säga regn? och speciellt typ åskvädersregn.
Hur kommer du att göra dig illa?   
Antagligen kommer jag få de vanliga 130 såren på händerna när jag jobbar i köket och med blommorna i sommar, tänker jag mig. 
Vad oroar du dig för?
Att jag ska glömma bort mig i sommarlovet och missa saker jag ska göra. Min ständiga oro. Tur att min kalender är min bästa vän. Nåja. Nä, klart jag har andra orosmoment egentligen. Folk jag älskar som är sjuka och sånt, ni vet. Jag skulle tro att det är mitt största orosmoment denna sommar.
Hur kommer du minnas din sommar sen i september?    
Antagligen som så himla lugn eftersom jag jobbar så lite.
Den ultimata sommardagen:
Jag spånar fritt men: typ att läsa hela dagen och sen cykla till stan för att möta upp nån kompis på nåt kvällsöppet café och man kan sitta ute! Sen kan man ju fortsätta hur länge man vill för det är midnattssol och härligt hela tiden. Alternativt så är man i Arnemark.
 
Jaha hörrni, haha, i detta inlägg kom jag ju verkligen ut som ärketönt?? Jag måste säga att jag aldrig sett denna sommarkärlek från min sida så här svart på vitt. Det är verkligen en sida hos mig själv som jag inte konfronterats med förut. Aja, här har ni mig, såsom jag tydligen är.... Kram.

Sommarlovet är här!!

Just det!! Jag har ju sommarlov nu! I fredags skrev jag min sista tenta och efter några oerhört intensiva examinationsveckor så kunde jag äntligen ta lov. Jag firade med att dammsuga och skura hela lägenheten plus knäppa selfien nedan för jag kände mig så härlig!!!! Jag var ju så glad. Nu har jag börjat läsa min sommarläsning och jag planerar in en massa små roligheter. I veckan ska jag på styrelsemöten och planeringsträffar samt städa i Arnemark och resa tält inför midsommar. Det är ju också studentvecka så det blir ju extremt spännande och mycket att göra, haha. Det blir mycket firande på fredag och sånt gillar jag ju. OCH VET NI!!! Nu blommar häggen!! Varenda gång jag varit ute och kommit in igen så säger jag "Häggen blommar nu, känner ni det?" med ett saligt leende för jag älskar när häggen blommar. Det är en sån salig känsla. På alla sätt och vis. AAaah. Tjiho, tjoho imorgon ska jag vara i stan kl 7 för att dela ut tidningar så frågan är ju varför jag bloggar kl 1 på natten egentligen. Jag är i en sån där period igen när det är kul att blogga om *allt* så bare with, kompisar. Skickar med några boktips innan jag går till sängs: 1) Cirkeln-triologin 2) Främlingsleguanen 3) Ett öga rött. Ni får googla på författarna. Kram och godnatt.
 

Folkdräkten

Sen jag gick kanske första året på gymnasiet så har jag, varje år, i maj och juni börjat drömma om en folkdräkt. Jag har googlat, kollat på blocket och annat men det har aldrig liksom blivit av. I år dock så hittade jag en folkdräkt på tradera som jag budade på och vann! En regning plugghysterisk dag tog jag en omväg hem från skolan och hämtade den. Den är världens finaste med så vacker grön väst, handvävt tyg till kjolen och fina handbroderade mönster på förklädet. Den var dock för stor samt för kort (egentligen).
Det ena problemet var ganska lätt och åtgärda. Jag tillbringade en kväll med att sprätta upp foder och kantband för att sy in västen och sprättade loss kjolen från västen för att kunna sy in den. Det tog sin lilla kväll men det var det värt, så klart. Längden var svårare att åtgärda eftersom den inte hade mer än kanske en centimeters fåll. Först var jag förtvivlad - har hade jag lagt en massa pengar på något som sedan var för kort. Så jag hade en insydd kjol och en insydd väst som hängde på galgen och en lite besviken Denise. Sen har jag nålat ihop delarna fram och tillbaka under veckan och bara försökt vänja mig.... liksom. Herregud, grejen med en folkdräkt är ju att den är min!! Jag måste ju få göra som jag vill! Plus det är verkligen ett livsprojekt så den längre kjolen kan jag ju fixa med tiden. Men här och nu!! Måste jag ju ba' njuta av att den är i mina ägor. Så vaknade jag imorse och tänkte "Jag måste ha folkdräkten på nationaldagsfirandet i stan!!". Sömndrucken satte jag mig vid symaskinen och sydde ihop västen och kjolen. Sen tillbringade jag några timmar i den idag och det kändes!!!! så!!!!!! bra!!!!!! trots kjollängd osv. Jag älskar den. Verkligen. Så ja, därav detta långa inlägg. Egentligen tänkte jag ba' skriva detta för att kunna skicka in detta till sypeppen men det blev mer en livshistoria. Nåja. Detta var mitt sypeppiga. Det blev bra. Den sitter hur fint som helst och folk stannade mig på stan för att berömma min fina folkdräkt :')

3 saker-listan

3 saker jag gör varje dag
diskar
ber till gud
pratar i telefon

3 saker jag älskar att göra
handarbeta
läsa
cykla
 
3 saker jag tycker luktar gott
pelargoner
nybakta bullar
Arnemarksgården
3 saker jag saknar i min garderob
en folkdräkt (ha! men fr.o.m i eftermiddag har jag en!)
en begravningsklänning (ugh)
rena strumpbyxor

3 saker jag gillar att se på
fjällen
mina plantor 
när det är städat bakom spisen

3 saker som jag vill ska hända innan året tar slut
att jag ska genomföra min läsutmaning (följ den här!)
att kommunen ska öppna ett ordentligt härbärge
att det ska va varmt på midsommar
3 saker jag skrattar åt
Miranda
ordvitsar
mina tanter på sticken

RSS 2.0