Årets video!

Jag vill bara poängtera att detta är årets video. Horace i sitt esse!


Meteorer, Spill & Mozart

Det finns en bok som jag kan läsa hur många gånger som helst. En bok som som jag sen i juni lånat tre gånger på biblioteket. Boken råkar vara skriven av ingen mindre än Horace Engdahl, mannen som jag lite besvärande kallar för min drömman. (Jag kan förnimma mig om en konversation som slutade med "langa en sån man till mig. alltså, hojta till när du träffar en horace engdahl i min ålder". Jag är välmedveten om det besvärande och smått obehagliga i det uttalandet men så får det vara.) Anyhow, boken i fråga är "en frimodig mixtur av kortare och längre texter, hårt reducerade och koncentrerade, i en aforistisk tradition som sträcker sig från Pascal och framåt via Chamfort, Lichtenberg, Schlegel, Wallace Stevens."(klick!) Ja, man kanske kan säga att det är aforismer, mer eller mindre. Jag kommer på mig själv att småle igenkännande ett flertal gånger under bokens ringa åttio sidors gång. Vad ska man säga? Den är extremt välformulerad och tänkvärd. En sån där bok som jag egentligen borde köpa och alltid ha till hands - den har alltid något nytt att ge. Det är förresten en bok som alla borde ha till hands. Jag förvånas gång på gång av Horace Engdahls vokabulär och intellekt.

Bortsett från att förundras över Horace Engdahl så fyller jag mina jullovsdagar med läsning och annat fint. För ett knippe minuter sedan slog jag igen Spill av Sigrid Combüchen (som jag nämnt i tidigare inlägg) och den har sannerligen varit värd väntan. En magisk bok som förvånade mig gång på gång och som var totalt oförutsägbar. Nu lyssnar jag på Mozarts c-mollmässa (veckans konsert) och vill, trots att jag vill titulera mig som pubic service-kritiker, hylla SVT lite som bjuder på såna läckerheter emellanåt. För övrigt så ska nyårsaftonen spenderas i eminent sällskap, Magda. Vi har en fin dag framför oss! Jag har försökt att på något sätt lista tvåtusentios höjdpunkter men det är så svårt. Jag får helt enkelt konstatera att det har varit ett år utan dess like, tills vidare. Som sagt, läs Meteorer och Spill och ha ett gott nytt år!


livet är ju ungefär så


Fina fina böcker


Julafton gjorde mig sjutton böcker rikare. (Min familj och mina vänner känner mig så väl!) Böcker som jag trånat efter hur länge som helst. Det kliar i fingrarna och ögonen och jag vill läsa alla böcker på en gång. Det går så klart inte (speciellt inte eftersom jag samtidigt läser lyrik från bokbusspaketet och Moa Martinson). At the moment läser jag dock Spill av Sigrid Combüchen. Ack, så jag längtat, trånat, talat mig varm om, strykt över bokryggen på bokhandeln, lyssnat på radioprogram, läst recensionen och jublat över Augustpriset på grund av Spill. (Ungefär den konstigaste meningen jag någonsin skrivit tror jag.) Några andra böcker jag fick var Sonetter av William Shakespeare (övers. Eva Ström(!)), Och världen skälvde av Ayn Rand (!) och Stridens skönhet och sorg av Peter Englund. To name a few. Fantastiska julklappar och det är rätt logiskt att jag fick göra plats för en till bokhylla i mitt rum. Jag klagar inte.

Vilken dag!

Vi börjar med prisutdelningen. Den är ju alltid vacker och svenskarna är ju alltid lika hjärtskärande dåliga på engelska. Det är väl som det ska vara. Sången av Katarina Karnéus var fantastisk. Hon är verkligen otroligt begåvad och hennes användning av sin röst var alldeles magisk. Prisutdelningen var som den ska. Massa långa anföranden på halvdan engelska (som förvisso alltid är väldigt intressanta) och överlämnandet av priserna. Väldigt cermoniellt och fint. Jag tycker för övrigt att det är så charmigt med de pristagare som inte är så inlärda i hela nobelgrejen och får lockas fram av Kungen. En litet söt omväxling. Det finaste var nog dock när Kristina Lugn efter ceremonins slut gick förbi micken och skrattade hjärtligt - trots att jag var ensam hemma var jag tvungen att utropa "Åh, Kristina Lugn!". Hon är ju så fantastiskt fin.

Nobelbanketten. Åh. Hur ska jag finna ord? Att detta är den bästa dagen på året tvivlar jag verkligen inte på. Underhållningen (som Birgitta Egerbladh ansvarat för) var förvånadsvärt bra. Den var mångsidig och smårolig faktiskt. Det var verkligen ett fräscht och uppiggande inslag. An av kvällens ljuspunkter var självklart talen. De var lite halvspontana och väldigt spännande. Mario Vargas Llosas tal - eller berättelse som han sa - var vackert och jag uppskattade det verkligen. För övrigt var toastmastern fruktansvärt duktig på att bemästra de olika språken. Jag blev mäkta imponerad. En höjdpunkt var (självklart) den långa sekvensen av Ebba Witt-Brattström, som var strålande, och som satte ett leende på mina läppar, Ebba-junkie som jag är. (Även här kom det några utrop från tv-soffan och det lät lite så här: "Åhhh, Ebbaa. Kolla kolla kolla. Hon är så himmlaaa fiiiin. Åååhh, vad fiiin hon är!")

Det var, som vanligt, en glädje att titta på alla festligheter. Jag älskar när de dansar efteråt och alla bara släpper loss. Det är så otroligt hjärtvärmande och jag blir så himla glad. Jag älskar hela grejen. Jag älskar klänningarna, talen, all fin mat, alla studenter och all kunskap som samlas i Blå hallen den kvällen. Det är så himla fint. Jag saknade förvisso en Elizabeth Blackburn som drar sexskämt i sitt tal och som har det absolut bästa skrattet i recorded history. Dessutom saknade jag Horace Engdahl, fick nämligen inte syn på honom på hela kvällen. Jag saknade också en intervju med Kristina Lugn (som det var förra året). Jag skulle faktiskt gärna se mer av De Aderton den här dagen. Peter Englund gjorde dock ett lysande jobb i TV.

Nu sörjer jag att det är ett helt år tills nästa nobeldag. Jag har dock hört att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge. Once again, en fantastisk dag som sannerligen är den bästa på hela året. Nu kan jag somna med ett leende på läpparna. Åh, vilken dag!


Drottningen


Hej, vilken vacker klänning Drottningen bär ikväll! Hon är verkligen strålande. Den här kvällen är så otroligt bra att det inte går att beskriva. Jag har skymtat Ebba Witt-Brattström (varpå jag log fånigt och fangirlade sönder lite så där ladylike) och efter prisutdelningen gick Kristina Lugn förbi micken och skrattade hjärtligt. Så himla fint. (Jag ska nog faktiskt blogga lite mer sansat om kvällen snart!) Nobeldagen slår julafton hårt. Åh!

Nobel, nobel, nobel!

Kärlek till Smärtan av Marguerite Duras (som Bodil skrivit någon gång - skriven i blod). Så-himla-bra. Den är så bra att jag inte vill sova på nätterna men det gör jag såklart ändå - somnar med boken och pratar om gemensamma smörgåsar i sömnen (enligt mamma). En liten parentes är att Modernista alltid gör fantastiska omslag och layouter till sina böcker. 

Jag har för övrigt just läst en fin intervju med Sigrid Combüchen. Hennes nysläppta bok - Spill - står högst på min önskelista i jul. Den är fantastiskt fin och jag gillade det hon sa om att spillet också är viktigt. Jag ser framemot att läsa den där boken så fruktansvärt mycket. Om jag inte får den i julklapp är det absolut det första jag köper efter jul.

Förresten! Morgondagen är dagen med stort D. Åh, vad jag längtat. Den tionde December. Jag brukar sätta den dagen högst upp när det kommer till mina favoritdagar. Nobeldagen. Ni vet: galamiddagen, prisutdelning, alla fina klänningar & allt uppiffat. Fantastiskt och otroligt vackert.
Lite så här brukar det se ut:

Finfina Elizabeth Blackburn

Magiska Ebba Witt-Brattström och hennes likvärdigt magiske make Horace Engdahl!

Morgondagen kommer bli fruktansvärt bra. Godis och nobel - all night long!


kulturministern (eller förlåt, underhållningsministern)


Ibland gör käre Fredde Reinfeldt inte jättekloka val. Hans val till kulturministerposten var kanske inte det klokaste han gjort. Urklippet ovan är det roligaste jag sett idag faktiskt. Detta är för övrigt ett ganska gammalt urklipp men ändå. Äntligen har jag hittat något att le åt i frågan angående kulturministern. Tack Liv Strömquist!

Dag tio - Vad du bar idag


Vad jag bar idag är väl ungefär det absolut tristaste bloggämnet någonsin. Speciellt när jag inte är den som klär upp sig på en tisdag men okej, vi kör.

Morgonen - traskade till bussen i mina eminenta gröna täckbyxor och min dunjacka som faktiskt kan vändas både ut och in. Antingen dystert svart eller glatt och stickigt-i-ögonen-blommigt. Dystert svart blev det dagen till ära. Det gör såklart ingenting när jag har min käraste käraste I love RUT-knapp på jackan. Då känns jackan inte lika dyster utan snarare väldigt vacker och magenta. Min fantastiska varma klädsel gjorde att bussresan kändes som att jag fortfarande sov i min säng - värmen från kläderna liknar starkt värmen från ett morgonvarmt täcke. Mycket trevlig bussömn.
Jag traskade omkring i mina nya skor. Ja, drömskorna. Mina blå kängor som gör vartenda steg till en glädje! Skorna som inte fanns i min storlek i hela Luleå. Som ni vet, internet är ju som sent from above. Där fanns de - sista paret i min storlek, helt tillgängliga och billigare än i butik. Dagen till ära (ljuva ironi) bar jag jeans och en grå kofta. Väldigt varmt och mysigt. Det tackar jag aldrig nej till.

Day 10 - What you wore today

Dag nio - Dina övertygelser


Jag tror på Gud.
(Och det här blogginlägget kommer nog att expanderas med lite text senare. Dessutom är jag nog inte riktigt helnöjd med videovalet heller. Som sagt, jag återkommer troligen.)
Day 09 – Your beliefs

Dag åtta - Ett ögonblick

(Nu gör jag ett försök att någorlunda komma ikapp i den här himla utmaningen!)
Ett ögonblick. Jag tror att jag bjuder på ett ögonblick från i somras inte haft en betydelse i mitt liv men fint var det i alla fall. Regnet smattrade mot plåttaken och jag var ensam hemma. Jag var alone men inte lonely. Man ska skilja på dessa ord. Jag kokade mig kopp efter kopp med thé. I mitt kära rum väntade en bok på mig och jag visste att kvällen skulle bli perfekt. Efter några koppar thé stannade jag upp i läsandet och gick ut och lyssnade på regnet. Jag lyssnade och kände doften av regnvått gräs och asfalt. Jag riktigt kände hur regnet slog ner i backen. Jag kände hur regnet beklädde trädens löv med ett täcke av vatten. Det kändes i hela kroppen och jag kände en sån galen livsglädje. Jag kände att livet jag levde var det bästa livet. Jag kände att jag inte ville byta ut den dagen, det livet mot någonting. I ryggen hade jag en lång dag på biblioteket och framför mig en kväll med mina böcker. Jag kunde inte föreställa mig något som kunde få mig att byta ut den stunden. Jag öppnade fönstret i mitt rum så att mitt rum skulle fyllas av regnlukten och smattrandet mot taken. Och leendet lämnade inte mina läppar på hela kvällen.

(lite så här såg det nog ut)

Day 08 - A moment

Dag sju - Din bästa vän

Jag brukar faktiskt helst inte vilja kategorisera in mina vänner och välja ut en specifik vän som den allra allra bästa. Jag pratar hellre om några av de bästa människorna jag vet. Mina vänner är så olika och helt otroligt fina. De är alla så himla viktiga. Åh, var börjar man? Några av de bästa människorna jag vet går alltid med på att fika efter skolan och de ger mig sina sympatier när jag måste få klaga på hur pluggigt och kvävande natur är ibland. De kramas och skrattar åt mina skämt (mycket bra egenskap, I dare say). Vi har skotersnöbollskrig och traskar till bussen tillsammans alldeles för tidigt på morgonen. Vi tar promenader och bara pratar pratar pratar. Ibland faller det ner fina brev i brevlådan från fantastiska människor från andra delar av landet. Det är så bra med vänner. Och det fina med att alla är så olika är att det aldrig blir samma sak. Det jag upplever med en upplever jag inte med nån annan. Dessutom så står de ju ut med mig hela bunten. De står ut med mina utläggningar om böcker, politik eller annat som kanske inte intresserar alla i min närhet. De är så finafinafina. Det är jättesvårt att sätta ord på mina vänner och hur galet mycket jag tycker om dem. Mitt hjärta smälter lite och jag ler fånigt när jag tänker på det. Så himla fint. (Nedan kommer ett par rätt anonyma bilder men de är kramiga och fina och även fast de rör endast ett fåtal av de personer jag syftat på i inlägget så får de bilderna räcka.)

Day 07 – Your best friend
Tystnaden och förseningen i den här bloggutmaningen beror på en ordentlig förkylning som gjort att jag legat däckad några dagar. Nu börjar jag dock tillfriskna.


RSS 2.0