Bokbussen

Jag har återfunnit en kärlek som legat gömd någonstans i mitt inre sedan jag gick på mellanstadiet. Mitt hjärta slår återigen för bokbussen. Vilken fantastisk grej egentligen. En buss full med böcker som kör ut till små byar, som till exempel min vackra by Klöverträsk. Så otroligt fantastiskt. En buss kan ju i och för sig aldrig slå en filial som alltid finns där, ja, under öppettiderna så klart. Det är ju inte samma sak som att sätta mig i min soffa, soffan med stort s. Det är ju inte alls samma sak. Trots det så är det otroligt fantastiskt och jag kommer att slaviskt besöka bokbussen varje månad från och med nu. Glädjen, både från personalen och låntagarna, är priceless. Jag är så positivt överraskad att det inte är klokt. Boken jag fick med mig från bokbussen var förresten Maria och Arthur skriven av Jan Arnald. Den handlar om en av mina favoritpoeter och en anna stor författare. Underbart. Åh, vad glad jag blev av bokbussen. 

Denna lördagsnatt läser jag

I väntan på Godot!

Den luktar så där som bara böcker plockade ur bibliotekets magasin kan lukta och dessutom är den läst så många gånger att sidorna håller på att ramla ur. Jag har en spännande natt framför mig!

Fredag och fint!

Det är så otroligt fantastiskt att titta på ett samtal mellan Bodil Malmsten och Lars Ulvenstam från 1986. Hon är så otroligt uttrycksfull och så arg och så himla upprorisk. Så otroligt öppen och man blir jag så himla glad av att titta på henne och hur hon bara har så mycket  inom sig att hon inte riktigt vet hur hon ska uttrycka sig. Man bara ser hur mycket åsikter hon har. Det är så himla underbart. Och jag älskar hur hon säger ilskt till programledaren att dem inte(!) får ta bort bibliotek, inte korta öppettiderna. För att dem behövs. För att det finns människor som behöver biblioteken. När jag ser på det här samtalet så kan jag inte undgå att tänka på ett citat av ingen mindre än Bodil. "Brinn för livet/och beskriv det" I det här samtalet är det precis vad hon gör. Och det är så fint och så härligt att det inte är klokt.

Nu är helgen här. Det är fantastiskt. Min fredag blev oväntad- minst sagt. Det slutade med att jag efter fyrtio minuter i klassrummet kunde traska mot en buss som tog mig till mitt gamla skolbibliotek. När jag klev in var det precis som förut, så naturligt. Jag satte mig i soffan som fortfarande känns som min soffa. Och det var lite som att komma hem. Bodil har rätt. Biblioteken behövs. Dagen blev alltså galet oväntad men det var den finaste fredagen på länge. I dag finns det ju så många sociala medier så sociala medier i all ära infogar jag en liten skärmdump.


Världens bästa Bodil

"Smärtan sitter inte i hjärnan men det är genom hjärnan varseblivningen av smärtan sker, det är hjärnan som talar om hur ont det gör - bing bång som en domkyrka, en katedral, hjärnan informerar dig om hur ont det gör att vara den du är." -Bodil Malmsten


Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Bodil Malmsten är one of a kind. Vartenda ord klingar rätt. Det är ren ordkonst. Åh.


Att konsumera långsamt

Det här samtalet mellan Torgny Lindgren och Johar Bendjelloul är otroligt fint och en glädje att lyssna på. Nu har jag klickat mig in på bibliotekets hemsida och reserverat hans nyaste bok Minnen. Jag väntar med spänning! Och när jag har den i mina händer ska jag försöka att konsumera boken långsamt, precis så som Herr Lindgren helst vill ha det. Att ge litteraturen tid är galet viktigt men ofta händer det att man kastar sig in i boken och bara läser, läser, läser. Det kan vara så att man ibland får hejda sig och i Torgny Lindgrens fall ska jag definitivt hejda mig och ta det lite långsamt. Om inte annat så för att det är hans önskan.

Om att läsa långsamt.

Tudelade känslor

Känslorna såhär dagen efter valdagen är vemodiga. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och en vågmästarroll på det. Det är så tragiskt och så fruktansvärt vidrigt. Det är så otroligt vidrigt att 5,7% av de valberättigade i Sverige valde att lägga sin röst på ett främlingsfientligt parti. 5,7% valde att spotta demokratin rakt upp i ansiktet. Demokrati handlar inte bara om att få rösta, demokrati för med sig ett ansvar. Ett ansvar att var och en ska rösta efter vad man själv tror är bäst för Sverige. För alla som bor i Sverige. Det här ansvaret har man inte tagit på allvar om man röstat på Sverigedemokraterna. Och jag vill bara ta alla dessa 5,7% till Klöverträsk och lära dem lite om kärlek till mänskligheten. Jag vill bara krama dem och bara fylla deras inre med kärlek. Det kan ju inte finnas någon bättre medicin än det. De skulle verkligen behöva det. Ett leende och en kram.

Bortsett från det tragiska i och med SD så var det faktiskt ett bra val. Vi får behålla vår allas Fredrik Reinfeldt som statsminister i fyra år till! Fantastiskt. Alli-alli-alliansen!

Och RUT får ju stanna också!

valvaka, nästa!


nu tänker undertecknad bege sig på valvaka. det kommer bli en spännande kväll. och snart vet vi. fjärilar i magen.

allians för sverige


En liten valspinn på livet

Just nu vill jag bara lyssna på Paul McCartneys skönsång på min LP-spelare. Jag vill fångas upp av knastret innan musiken börjar spela. Jag vill att det aldrig ska sluta regna. Jag vill sova tills jag slår upp ögonen av mig själv. Jag vill dricka tusentals koppar thé och förtrollas av stearinljuset och dess lågas sken. Jag vill kura upp mig i sängen och läsa Andarnas hus och föras med till början av 1900-talets Chile med hjälp av Isabel Allendes skrivkonst. Jag vill ta promenader och ta kort på trädens vackra färger. Jag vill knyta ihop känslan som fyller en när man ser de vackra färgerna som ett paket och förvara den i någon hjärtevrå så att jag kan plocka fram den vid behov (som under hjälphjälphjälpmattelektioner när hjärnan går i lås). Jag vill återvända till soffan med stort s bara för att ingen möbel någonsin blir som den. Ingen plats blir någonsin som den platsen.
Jag vill gärna gräva ner mig i en grop och stanna där tills den 20 september. Valstressen, nervositeten och peppen (!) är nästan mer än vad mitt något sånär unga hjärta klarar av. Det är val val val och att till detta lägga till saker som skola och det mest essentiella i min tillvaro, läsningen, är det svårt att få många timmars sömn om nätterna. Ibland skulle det vara fint om det fanns en pausknapp. Då skulle jag hinna med i livets snabba gång. Jag skulle hinna läsa, se alla debatter och utfrågningar på tv, prata med alla osäkra väljare i hela Luleå, kampanja på gymnasieskolor, skriva, plugga, träffa mina vänner, ta promenader och framför allt sova. Jag är dock säker på att den tiden kommer. Jag har ett höstlov (som i min värld går under namnet Höstlov med Tolstoj) framför mig och dessutom nästan en HEL mandatperiod innan det är valspurt igen.
Jag har det dock ganska bra. Livet är inte alls trist. Livet snurrar på såsom det bör, men inte riktigt på samma sätt som det brukar varje höst. Det är en liten valspinn på hela grejen.


Fredag med lite favorittjejer


Fredag med the trio, inte helt fel om jag får säga det själv! ♥

Dagens två favoriter:


Knappen som jag trodde jag aldrig skulle få tag i. En besviken flicka fick beskedet att de var slut i HELA Sverige och idag fanns den bara där hos centerpartiet. Dagens första favorit!
Chillat lite med Nyamko Sabuni. Inte helt fel. Och min jacka är underbar och jag lever lite i den at the moment. Dagens andra (och faktiskt även tredje) favorit!

a-m-a-z-i-n-g

"Aldrig i världen att jag sätter mig i en regering med en kommunist!" -Maud Olofsson i kvällens partiledarutfrågning.

Uppe i det blå, javisst!

Just nu är jag rätt uppe i det blå (passande uttryck). Det enda som rör sig i huvudet på mig är val val val val. 12 dagar kvar. 12 intensiva dagar. Jag förbereder mig på eftermiddagar i valstugan, debatter och liknande. Jag måste erkänna att det är jätteroligt. Det är jätteroligt att stövla in i valstugan efter skolan och dra på sig den där fina orangea jackan och sedan bara le, diskutera och svara på frågor resten av dagen. Imorgon kommer Nyamko Sabuni vilket är lite spännande. Jag går en liten balansgång just nu i och med att samtidigt får man ju faktiskt inte hamna efter i skolarbetet trots att det spritter i fingrarna efter att få slå upp DN.se och läsa det senaste så fort datorn är igång. Jag tror att mitt facebookanvändande har minskat kraftigt och mitt dagstidningsläsande ökat. Och på NV leker livet fortfarande. Det är bara bra med mig. Allt är bra (till och med opinionsmätningarna, hoho). Tack och hej.

en vanlig dag på natur!

En liten vardagsrapport så här mitt i veckan

Det var länge sen jag var så här otroligt slut. Ögonen vill inte utforska världen utan hellre vila i mörkret som stängda ögonlock kan ge. Imorgon bitti åker jag med min kära klass till en ö i skärgården för en liten trevlig övernattning och lite naturkunskapsarbete. Nu ska jag trotsa mina ögons vilja och läsa någon fin bok!

RSS 2.0